Forskel mellem sushi i Danmark og Japan

I Danmark er sushi blevet utroligt populært blandt restaurantgæster og som takeawaymulighed. Men hvordan er sushi i Danmark, og hvordan adskiller det sig fra den traditionelle sushi?

Man kan godt få sig lidt af en overraskelse, hvis man træder ind i en traditionel sushirestaurant i Japan og forventer dét, man er vant til fra de danske sushirestauranter. Der er nemlig en række forskelle mellem sushi i Japan og sushi i Danmark.

Ingredienser og smage

Traditionel japansk sushi er yderst simpel, hvor kun eddikeris, fisk og tang indgår i retten sammen med få smagsforstærkende krydderier. Dansk og anden vestlig sushi indeholder typisk flere ingredienser, som ikke ville være at finde i traditionel japansk sushi. To eksempler er rainbow rolls og california rolls, som er yderst populære i vestlig sushi, men som man ikke ville kunne finde i klassiske japanske sushirestauranter.

Vestlig og dansk sushi er ofte farverig og har fokus på markante smage, mens japansk sushi har et mere simpelt og diskret smagsindtryk, hvor ris og herefter fisk er hovedingredienserne. Der bruges færre ingredienser, men ingredienser er til gengæld af meget høj kvalitet. I modsætning til vestlig sushi indeholder japansk sushi altså ikke mange ekstra fedtholdige ingredienser eller ekstra fyld. Sushistykker i Danmark er derfor større end i Japan, hvilket også betyder at den vestlige sushi er mindre sund. 

Sushityper i Danmark og Japan

Siden ingredienserne er forskellige i sushi fra henholdsvis Danmark og Japan, er der også forskelle på de typer af sushi, der bliver serveret. De såkaldte inside-out rolls, som også går under navnet uramaki, hvor sushirisene er yderst, er en vestlig opfindelse. Formålet var, at rullerne skulle imødekomme de vestlige smagsløg, der ikke var tilpasset smagen af tang. Det mest populære eksempel er california rolls. I japanske sushiruller er tangen typisk yderst. I vestlige sushirestauranter kan man typisk finde begge varianter af maki-sushi. 

Vestlig sushi er i konstant udvikling med nye, kreative varianter, mens traditionel sushi er mere traditionsbunden og derfor holder sig til de samme smage og visuelle udtryk. 

Kulturelle forskelle og etikette 

I Japan er sushi et håndværk, som kræver livslang træning for at mestre, og kokkene påbegynder træningen fra en ung alder. Etikette og manerer er vigtige dele af oplevelsen, når man spiser i en traditionel japansk sushirestaurant. Det ser man sjældent i vestlige lande, hvor man som gæst selv vælger, hvordan man ønsker at spise sushien. Kokkene i vestlige restauranter har sjældent en livslang træning bag sig. Det er dog ikke ens betydende med, at de ikke kan lave velsmagende sushi. 

Hos Nyu Sakura serverer vi både de vestligt inspirerede og autentiske stykker sushi. Hvis du har lyst til sushi, så tøv ikke med at kontakte os for at booke bord eller bestille som takeaway