Hvad er en california roll?

California rolls er et udsøgt alternativ til traditionelle stykker sushi. Det er nemlig en type sushi, som stort set ikke ses i sushiens oprindelsesland, Japan, mens det har vundet stort indpas i Danmark og andre vestlige lande.

Man fristes til at spørge, hvordan det kan være. Sushi er jo alment kendt som en japansk specialitet. Svaret er lidt komplekst, fordi det er ikke alle typer sushi, der stammer fra Japan. Med hensyn til california roll er der modstridende historier om, hvor rullen i første omgang blev introduceret. 

Rullens oprindelse

Der er tvivlsomt, hvor rullen egentlig oprinder fra. Men oftest tilskrives rullen at komme fra et helt andet sted, end dets navn antyder. Mange mener nemlig, at sushirullen stammer fra Canada. Her forsøgte den japanske sushikok, Hidekazu Toji at tilpasse den klassiske sushi for at gøre borgerne i Vancouver mere modtagelige for retten. Han rullede risene uden på den karakteristiske tang og undlod at bruge rå fisk. Rullen blev i første omgang kaldt en inside-out sushi roll. Denne type sushi kaldes også uramaki og er ligeledes en nordamerikansk opfindelse.

Tojo flyttede i 1971 til Canada fra Osaka i Japan, og sushi var dengang ikke nær så elsket i landet, som det er i dag. Den velkendte rulle, der består af krabbekød eller imitationskrabbekød, agurk og avocado, blev skabt senere i 1970’erne og fik sit navn på baggrund af den popularitet den senere fik blandt spisende gæster i Los Angeles. 

Hvad kendetegner en california roll? 

Rullen har en mild smag, og i modsætning til nigiri og andre sushiruller, indeholder california rolls ingen rå fisk. Det gør det til en oplagt mulighed for dem, der har deres betænkeligheder ved at indtage rå fisk, men gerne vil give det sushi et forsøg. Manglen af rå fisk gør også california rolls til en sikker mulighed for dem, der gerne vil prøve kræfter med hjemmelavet sushi. Rullen toppes med sesamfrø eller fiskeæg som garniture. Rullens popularitet anses som en stærkt medvirkende årsag til, at sushi efterhånden er blevet et globalt fænomen. 

Foretrækker du california rolls, eller vil du gerne smage andre typer sushi? Se gerne vores menukort, og vælg din favorit.